728 x 90

Vicent Ortuño i la Unió Musical d´Ondara, premiats en les II Distincions 9 d´Octubre

Vicent Ortuño i la Unió Musical d´Ondara, premiats en les II Distincions 9 d´Octubre

Finalitzen les celebracions del 9 d´Octubre

L’Ajuntament d’Ondara ha celebrat del 5 a l’11 d’octubre la programació d’Arrels, el II Festival de Tradicions a Ondara, que va culminar el 9 d’Octubre amb els actes commemoratius d’aquesta efemèride i per la nit amb el concert de Smoking Souls i Colomet.

L’acte institucional, celebrat a la plaça del Convent, va acollir el lliurament de les II Distincions del 9 d’octubre a Vicent Ortuño i a la UMO, que van ser lliurades per l’Alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la regidora de Cultura, Nerea Mallol, en un esdeveniment que va estar presentat pel periodista i escriptor local, Jovi Lozano.

Amb el lliurament de les II Distincions 9 d’Octubre Vila d’Ondara van concloure les celebracions del 9 d’Octubre, i el Festival de Tradicions Arrels. Abans del lliurament, es va realitzar el tradicional passacarrer pel poble des de la Plaça 9 d’octubre amb d’Ondara Colla de dolçaines i tabals acompanyats per les «Ballaores d’Ondara» i la «Muixeranga de la Marina Alta».

La distinció 9 d’Octubre Vila d’Ondara 2023 dedicada a grups i col·lectius del municipi ha sigut per a la Unió Musical d’Ondara. La distinció individual va ser atorgada a Vicent Ortuño. Els guardonats van rebre com a obsequi un obra en 3D, de l’artista local Toni Ortolà: «El crit del País Valencià», que recreava el mateix dibuix realitzat per a premiar amb la làmina als guardonats de 2022.

En l’acte també es va lliurar la corona de llorer a l’escultura de Jaume I que presideix el claustre de l’Ajuntament, enguany per part de la regidora del PSPV, Rosa Ana Marí, i el regidor de Compromís, Jordi Dominguis. Durant l’acte institucional, van actuar a la Plaça del Convent les «Ballaores d’Ondara»; balls de la Processó del Corpus (amb grup de xiquetes) i la «Muixeranga de la Marina Alta» acompanyades per d’Ondara Colla de dolçaines i tabals a la plaça del Convent, oferint un espectacular esdeveniment i unes complicades figures demostrant la seua força, equilibri i agilitat.

PREMIS

Vicent Ortuño i Ginestar , nascut a Ondara el 1949, és arquitecte tècnic i llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, també ha estat mestre de Valencià per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Després d’una llarga trajectòria a Catalunya de 18 anys, va tornar a València on va exercir la docència abans de tornar a Ondara i a la Marina Alta i impulsar la configuració de la Macma, Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, de la que en fou fundador i gerent des de principis dels anys 90 fins a 2014. Ha estat responsable d’una llarga bibliografia d’articles i publicacions d’etnografia i història. Activista cultural incansable, des de la seua reivindicació de la recerca històrica com a reivindicació del poble valencià, i d’allò local com a fenomen universal, actualment dirigeix la col·lecció Personatges i fets d’Ondara, de la qual és autor de set volums.

Per la seua banda, la Unió Musical d’Ondara va rebre la seua distinció col·lectiva 2023 representada pel seu president, Jordi Romà, i un dels músics de la banda. La Unió Musical d’Ondara és una entitat sense la qual no s’entendria la banda sonora del nostre poble de l’últim segle. Elles i ells no només fan possible que l’aprenentatge musical esdevinga una disciplina d’abast social i cultural incalculable, sinó també un referent per atorgar dignitat i continuïtat a la música com a canal de transmissió oral i tradicional generació rere generació. Més que una agrupació, és un organisme estimadíssim al poble que s’alça com a mereixedor d’aquesta gran distinció.

Després d’aquest acte institucional, es va celebrar a la plaça de bous el plat fort del programa d’Arrels: el Concert dels grups de música en valencià Smoking Souls i Colomet. El d’ahir va ser el darrer concert d’acomiadament de Smoking Souls a la Marina, abans de la seua aturada indefinida.

Per a culminar els actes del Festival Arrels, des de avui dimecres fines 11 fins al 16 d’octubre es podrà visitar a la casa de Cultura d’Ondara l’Exposició del III Concurs de Dibuix 9 d’Octubre, amb els dibuixos de l’alumnat del CEIP Sanchis Guarner.

ALTRES NOTÍCIES: Arrels, el II Festival de Tradicions es viurà del 5 al 11 d´octubre a Ondara

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

510x510px_El_Mirall (2)
Teulada
510x510px_El_Mirall
Diseño sin título (8)
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german