728 x 90

Tània Miralles: “A Berlín la història s´escriu de forma contínua, diària, es reescriu, perquè és molt dinàmica”

Tània Miralles: “A Berlín la història s´escriu de forma contínua, diària, es reescriu, perquè és molt dinàmica”

Viatgem fins a la capital alemanya amb aquesta calpina

Avui en “Miralleros por el Mundo” tornem a viatjar des de casa i amb una guia de deu i ens anem fins a la capital alemanya de Berlín. Allí ens espera amb eixe somriure i simpatia que la caracteritza la calpina Tània Miralles.

Una periodista de trenta-quatre anys que el destí o casualitat  va fer que un bon dia, ara fa 7 anys, anara a veure a la seua amiga a Berlín, i allí va sorgir eixe amor amb la ciutat i va decidir anar-se’n a veure allí. Ella treballa a una agència de notícies internacional i dia a dia escriu la seua particular aventura d´aquesta ciutat que guarda tanta història.

Com i perquè decideixes canviar la teua residència?

Sempre m´ha agradat veure món. I després de visitar un estiu a una boníssima amiga, que vivia a Berlín, em va enamorar la ciutat, i vaig pensar “ara o mai” i vaig decidir fer un gir de 180 graus i vindre-me’n  ací. El curiós del cas és que ella se n´ha tornat a Espanya i jo encara em trobe a Berlín.

Berlín

Què és el que més t´agrada del país on vius?

Bo, es diu que Berlín en realitat no és Alemanya, és una bombolla dins el país. Es tracta d´una ciutat molt multicultural, amb moltíssima història. En realitat no considere que Berlín siga una ciutat bonica estèticament, com ho poden ser altres. Si la comparem amb París o Praga, per ficar només un parell d’exemples, però s’ha tenir en compte que, aproximadament, el 80% de la ciutat va ser derruïda amb els bombardejos de la Segona  Guerra Mundial. Berlín és una ciutat que no et deixa indiferent. És molt interessant, plena d’història recent.

Berlín

A més, la història s’escriu de forma contínua, diària, es reescriu, és molt dinàmica. Sempre hi ha alguna cosa nova per descobrir.

També m´agrada molt la llibertat en la qual es viu, la ment oberta dels que viuen ací. L’estereotip de què els alemanys tenen la ment molt quadrada, almenys a Berlín, no s’aplica el tòpic.

Què és el més curiós que t´has trobat?

Una de les coses que em va sorprendre només arribar és que la gent es mou de casa amb tot el mobiliari. És a dir, encara que visques de lloguer,  la vivenda te la donen completament buida, sense cap moble, sense cuina, nevera, forn, res de res. De tot això tu te´n fas càrrec tu. Així que quan fas mudança, et mous literalment amb tot, inclosos els mobles fets a mida de la cuina!

Altra curiositat és que Berlín no té un centre urbà clarament definit, com la majoria de grans ciutats. És a dir, sí en els mapes, en el metro, està marcat el centre ciutat “Mitte” (en alemany), però, en realitat es tracta més d´un centre geogràfic. Berlín té tres o quatre centres de ciutat, depèn de a qui li preguntes o el que estigues buscant. Una particularitat que hem de veure és la divisió física de la ciutat que va imposar el mur de Berlín. Actualment  esta característica ajuda a descongestionar molt el trànsit de vehicles i transeünts i la veritat és que s’agraeix.

També em va parèixer curiós que la ciutat de Berlín és pràcticament plana, no tédesnivell. Les xicotetes muntanyes i tossals que hi ha són artificials i creats a partir de les runes de la II Guerra Mundial.

cerveza alemana

Ah! I beuen cervesa a tota hora. És una cosa que em va sorprendre moltíssim, ja siga de matí, a la vesprada o a la nit, sempre veus algú amb una cervesa en la mà. Al parc, al metro… El  consum d´alcohol està permès en la via pública i a l´estiu els parcs estan plens de gent gaudint a l´aire lliure amb la cerveseta a la mà.

alemania

 Et va costar adaptar-te?

Com he comentat, és una ciutat molt internacional, molt oberta, on conviuen una gran varietat de cultures. El meu grup d´amics el componen persones de distintes nacionalitats i ens hem acostumat a tindre una conversa en quatre idiomes diferents.

Miralleros por el Mundo

És de veres que hi han xocs culturals, com per exemple, per als espanyols, els alemanys poden arribar a ser massa directes, nosaltres tenim un altre registre social.

O, al principi, també m´adonava compte que la gent al metro o al carrer em mirava perquè parlava massa alt, (això ja em passava a la terreta). Però després de set anys ara sóc jo la que demane baixar el volum de les converses quan torne a casa.

Què trobes a faltar de Calp?

Mentiria si no dic que el sol, el menjar, la mar, la família, els amics. Són tòpics, però, d’obligat compliment. Quan m’envien fotos de polp guisat o putxero amb pilotes se’m  fa la boca aigua, com al gos de Pavlov.

alemania

Algun lloc, sabor o olor que recordes del teu poble?

En realitat no, pensant i repensant no trobe res que em recorde Calp. Cada vegada més li pregunte a ma mare receptes típiques perquè el sabor i l´olor de casa estiga present ací.

Miralleros por el Mundo

Amb una balança quins serien el Pros i Contres del teu nou país?

Com a pro, la multiculturalitat i la ment oberta. És una ciutat  on recalen persones de tot el món, amb tot tipus de vivències. Sempre pots trobar una conversa interessant, enriquidora, on es desmunten molts prejudicis. També la varietat cultural que ofereix la ciutat; com a contra, la burocràcia alemanya es molt farragosa, els dies grisos i l´hivern també es fan difícils.

Anem a deixar-nos guiar per tu i volem que ens ensenyes els llocs més característics.

Tània Miralles

Berlín d’estiu als parcs- Berlín són dos ciutats: una  a l´hivern, i altra, a l´estiu. No només canvia l’escenari de gris a verd, sinó també l´actitud i l´humor de la gent. A l´estiu tot el món viu! I els berlinesos es passen el dia al parc.

Tània Miralles

Tempelhof- Es tracta d´un antic aeroport en meitat de la ciutat. Escenari de reunions nazis i el famós pont aeri de Berlín. En l´actualitat s´ha transformat en un gegantesc parc amb zones per a fer pícnics i jardins comunals. També s´han conservat les pistes que atrauen a corredors, patinadors i ciclistes.

Tània Miralles

Dia de l’orgull gay- Berlín és una de les ciutats més obertes i tolerants d´Europa i tot el món. El desfile de l´orgull gay és un dels esdeveniments a l´aire lliure amb més participació de la ciutat. El fi de festa es celebra a la Porta de Brandenburg on s’instal.la un escenari i es donen discursos i concerts. L´any Melanie C, l´esportista de les Spices Girls, va ser l’artista convidada, transportant-nos a la nostra adolescència.

Per finalitzar, penses tornar a Espanya?

Cada vegada trobe més a faltar les xicotetes coses de la vida quotidiana, molt nostres: el solet, quasi tots els dies de l´any; l’esmorzaret; la manera de ser més propera. Són detalls que al principi no valores tant però que, a poc a poc, vas enyorant. Sí, tinc pensat tornar, encara que no hi ha data.​

Tània Miralles

Mil gràcies, Tània, per ser la nostra guia particular per la ciutat de Berlín i acostar als lectors de www.elmiralldelamarina.es un poc la teua vida ahí.

T´esperem per Calp!!!!

Altres: Miriam Durillo: «D´Alemanya m´agrada la diversitat de cultures, el compromís en el medi ambient, el disseny i el transport»

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

IMG-20230131-WA0005
OK-EL-MIRALL-510-X-510-PX_FESLALÍ-2023_
teatre all i pebre
cultura
ElMirall_510x510px-2
español
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
LA-NANA_audiovisuals_logotipo
german