728 x 90

Ondara vol que el Cant dels Dolors de la Setmana Santa siga Bé Inmaterial

Ondara vol que el Cant dels Dolors de la Setmana Santa siga Bé Inmaterial

En breu iniciarà la seua tramitació

L’Ajuntament d’Ondara incoarà un expedient per a regular la declaració del cant dels Dolors de la Setmana Santa d’Ondara, com Bé Immaterial per mitjà de la figura del BIC (Bé d’Interès Cultural Immaterial) o del BRL (Bé de Rellevància Local Immaterial).

L’alcalde d’Ondara, José Ramiro, i la Regidoria de Patrimoni, Raquel López, han anunciat aquesta decisió després de la reunió mantinguda amb els col·lectius i persones vinculats a la Setmana Santa d’Ondara i, en concret, a l’acte del cant dels Dolors (Rector, Parròquia de Santa Anna, Associació de la Mare de Déu, Cor,…).

La celebració, enguany 2023, del Centenari de la Verge de la Soledat com a patrona d’Ondara, s’ha considerat com un al·licient més per a declarar els Dolors com Bé Immaterial en aquesta data destacada. Les tasques necessàries per aconseguir la Declaració dels Dolors com a Bé Immaterial començaran en breu, impulsades pel propi Ajuntament, a través de departaments com l’Arxiu Municipal, segons ha concretat José Ramiro.

CREADA PER GONZALO ORTOLÀ

Concebuts i creats pel músic i compositor ondarenc Gonzalo Ortolà Marí (1899-1962) després de l’estrena de l’himne a la Mare de Déu de la Soledat, la qual es realitzà el 1924 -precisament un any després del decret pontifici de juny de 1923 del Papa Pius XI que declarava canònicament a la Verge de la Soledat com a patrona d’Ondara-, els Dolors d’Ondara són una arrelada manifestació de com una composició d’inspiració religiosa ha assolit reconeixement popular i artístic a través del tradicional septenari que precedeix la Setmana Santa ondarenca.

Cal esmentar que serà el primer Bé Immaterial d’Ondara. El municipi sí que disposa actualment de Béns Materials: dos BIC (Torre del Rellotge i façana de la Casa del Mayorazgo) i un BRL (Molí Covi, i en general, tots els elements i infraestructures de caràcter fluvial del terme municipal).

Des de l’Ajuntament d’Ondara s’ha fet una crida a la ciutadania, per que tota aquella persona que tinga documents, fotos, recursos, àudios, etc, relacionats amb els Dolors, els puga aportar per a aquesta declaració. Per a això es pot contactar amb l’Arxiu Municipal d’Ondara, en el soterrani de la Casa de Cultura o per correu arxiumunicipal@ondara.org .

ALTRES NOTÍCIES: El nuevo Ayuntamiento de Benissa será una realidad a finales de 2023

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

510x510px_el_mirall_pdlm (1)
Diseño sin título (11)
español
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german