728 x 90

La Colla Portitxol de Xàbia publica un conte-disc al voltant de l’origen i la recuperació de les festes de Sant Joan

La Colla Portitxol de Xàbia publica un conte-disc al voltant de l’origen i la recuperació de les festes de Sant Joan

El dolçainer del Portitxol – Un conte de Sant Joan produït pel xabienc Hèctor Peropadre

El dolçainer del Portitxol – Un conte de Sant Joanha segut produït pel xabienc Hèctor Peropadre, amb text i narració a càrrec de Quico Miralles i Josep Nadal, cantant i compositor de La Gossa Sorda. A més a més col·laboren referents tant consagrats com emergents de la música valenciana, tals com Pep Botifarra, Sandra Monfort, i Xavi Sarrià, així com membres d’Aspencat i el Diluvi, entre altres.

En 2019 es varen celebrar per última vegada les festes majors de Sant Joan a Xàbia. Eixe mateix any, el Grup de Danses Portitxol, una de les associacions més arrelades a Xàbia, amb més de 190 socis i 70 membres actius, va publicar en col·laboració amb la Generalitat Valenciana el seu primer disc Cançons de la Marina. En aquest treball intervenen la Rondalla i la Colla Portitxol, que conta amb més de dues dècades d’activitat i una escola de dolçaina i percussió consolidades.

Xàbia

Durant la pandèmia de covid-19, Hèctor Peropadre Martí, vinculat familiarment i associativament a la Colla, i intèrpret relacionat amb formacions de música més tradicional (com les de Pep Botifarra i Jonatan Penalba) com a altres com la cançó d’autor, el rock i l’electrònica (Xavi Sarrià i Aspencat) va començar a composar un conte musical en forma de suite, combinant les seues pròpies influències amb el llegat artístic de la Colla Portitxol.

Així mateix, està absolutament lligat a la partida rural xabienca, a la vora de la molt turística cala, donat que en la recuperació de les seues festes l’entitat ha tingut un paper protagonista.

DOS ANYS DE TREBALL

El resultat de dos anys de treball és un conte-disc que combina 17 peces per a dolçaines i percussió, interpretades per la Colla Portitxol, amb una narració en forma de conte -escrit pel també xabienc Quico Miralles i el pegolí Josep Nadal i narrat també per aquest últim- que enllaça el passat mític i els orígens de la festa de Sant Joan a Xàbia -de caràcter profà, ple de rituals màgics- amb una altra epidèmia d’un segle enrere, la de la grip espanyola, així com l’ensenyament de la dolçaina i la recuperació de les festes com a teló de fons. El treball pretén emmirallar-se en tradicions narratives valencianes com la de les Rondalles Valencianes d’Enric Valor però també en el d’Al Tall en els anys de la Transició, amb Som de la Pelitrumpeli.

LLIBRE-DISC

Presentat com a llibre-disc i editat en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, el treball ha comptat amb la participació de destacats referents de la música valenciana. A banda del propi Josep Nadal com a narrador, Pep Gimeno Botifarra i Sandra Monfort fan de protagonistes i els acompanyen Xavi Sarrià, Feliu Ventura, Jonatan Penalba, Xiomara Abello, Flora Sempere (El Diluvi), Ivan Gosp i Kiko Tur, (Aspencat), entre d’altres.

 El disc ja està a la venda i es pot aconseguir a La Tallarina (Carrer Major 58, Xàbia) i a la Llibreria Colon (Ronda Colon 1, Xàbia) així com en totes les plataformes digitals.

YOUTUBE: https://youtu.be/zPxkxpG1R-E

SPOTIFY: https://open.spotify.com/album/3hnfMavTGgmPe1lqVSupC5

VIDEO-TEASER: https://drive.google.com/file/d/1I0qTDrJF2XMBMHQu6sqvcdr4XHtBto8l

FACEBOOK: https://www.facebook.com/dansesportitxol

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/gportitxol/

TWITTER: https://twitter.com/GPortitxol

ALTRES NOTÍCIES: Watkins Wilson, tu inmobiliaria desde 2006

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

00096•cartell art al vent 2023
cartel bimau2024
510x510px_El_Mirall
Diseño sin título (8)
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german