728 x 90

Jaume Corbalán: “De Macedònia destaque la seua gastronomia i la multiculturalitat del país”

Jaume Corbalán: “De Macedònia destaque la seua gastronomia i la multiculturalitat del país”

A “Miralleros por el Mundo” coneixerem aquest destí de la mà d´aquest morairero

De sobra és conegut a Moraira Jaume Corbalán Ferrer, ja que és una persona molt involucrada en el Grup de Teatre “El Portitxolet” i en les diferents associacions locals. Un jove de 20 anys que sempre es troba disposat a ajudar per a mantindre vives les tradicions, arrels i la cultura del seu poble.

Des de setembre passat viu a Skopje, capital de Macedònia, en un intercanvi d´Erasmus amb la Universitat de València, on estudia Turisme. I en “Miralleros por el Mundo” hem volgut que siga el nostre guia particular per aquest país. Preparats???

Jaume Corbalán

Com i per què decideixes canviar la teua residència?

Tenia l´oportunitat d´anar-me’n d´Erasmus i vaig decidir vindre ací, ja que era un país i una cultura diferent d’allò que jo estava acostumat i tenia molta curiositat per descobrir els països dels Balcans; així que el millor que podia fer és vindre a viure i experimentar la sensació.

Què és el que més t’agrada del país on vius?

Vàries coses: els preus, ja que el cost de vida és molt més barat que a Espanya i també m’agrada molt la gastronomia, el que més el Burek i el Ajvar.

Jaume Corbalán

Què és el més curiós que t’has trobat?

 Una són les estàtues, la ciutat està plena de diferents estàtues de personatges de la història del país; i l’altra són els adhesius en diversos llocs del país, on publiquen que està prohibit entrar amb armes.

Jaume Corbalán

Et va costar adaptar-te?

En general no, però hi ha temes de geopolítica amb què has d’anar amb compte. I  a pesar que la majoria de gent no reacciona malament, pot no caure bé sentir certs comentaris, tot i que no tingues una posició sobre el tema de debat.

Jaume Corbalán

Què trobes a faltar de Moraira?

 El que més la mar, ja que Macedònia no t´eixida al litoral, i la trobe a faltar. També el menjar, perquè encara que m’encante la gastronomia dels Balcans, enyore el menjar de la terreta.

Jaume Corbalán

Algun lloc, sabor o olor que et recorde al teu poble?

Un lloc on m’agrada molt anar és a la muntanya “Vodno”, ja que des d’allí pots observar la panoràmica de la ciutat; i encara que la vista no siga pareguda, em recorda molt a la que tens quan vas al Cap d’Or i pots vorer tot el poble. A més a més, la ruta de pujada és similar.

Jaume Corbalán

Amb una balança, quins serien els Pros i Contres del teu nou país?

En els pros situaria el menjar, ja que té una gastronomia molt ampla i diversa; també la multiculturalitat del país. Un altre seria l´oportunitat de viatjar fàcilment per raó de tindre diferents països veïns. En general el país té un bon nivell d’anglès, així que poques voltes tens problemes a l’hora de comunicar-te.

Jaume Corbalán

Com a contres destacaria el poc transport públic de la ciutat. La manera més fàcil de desplaçar-te és amb taxi. Un altre contra és l’estat de les carreteres, perquè quan vas a visitar altres ciutats pot arribar a ser prou molest. A més a més, encara que el país haja evolucionat, es nota encara que és un país en vies de desenvolupament, i amb molta corrupció. Així que la majoria de joves intenten buscar oportunitats laborals fora del país per tal que veuen que en el seu no tenen futur. Però, en una balança, els pros guanyen als contres totalment.

Ara, deixem-nos guiar per tu i volem que ens ensenyes els llocs més característics

Jaume Corbalán

Als afores de Skopje trobem el meu lloc favorit del país, el Canyó Matka o el llac artificial més antic del país. A la seua vora pots gaudir de bars i restaurants  i també fer diverses activitats, com recórrer la zona a peu per les roques i la terra, fer kayak o bicicletes aquàtiques, amb les quals gaudir; però jo recomane anar amb la barca, ja que aprofites el temps i aplegues a la cova, que és el destí final i a la que sols es pot accedir per l’aigua.

Jaume Corbalán

La ciutat d´Ohrid és considerada la més bonica del país i és Patrimoni de la Humanitat (segons la UNESCO). A l’estiu és el lloc amb més turisme del país. Té un famós llac, des d’on podem vorer l’altre extrem Albània. Dins de la ciutat el que més encant té és Old Bazaar, un lloc on tens una oferta gastronòmica molt ampla i on en un mateix carrer escoltes parlar macedoni, albanès i turc. I, i si continues cap a dalt, acabes la ruta a la fortalesa de la ciutat.

Per finalitzar, penses tornar a Espanya?

Jaume

Si, a l´estiu torne definitivament, perquè s’acaba l’intercanvi i he de continuar amb la universitat.

Gràcies Jaume per ensenyar als lectors de www.elmiralldelamarina.es Macedònia.

Fins vore’ns prompte a les festes patronals de Moraira!!!!

ALTRES NOTÍCIES: Irene Ribes: “França està repleta de llocs impregnats d´història, on l’eco del pas del temps ha deixat marca”

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

510x510-bonodipu
PHOTO-2023-03-20-13-22-19
picasion.com_1f639244273f31420f5ef2886a5865fc
picasion.com_46dd823ab0cd72ea5438996a7eae0e6e
Diseño sin título (3)
ElMirall_510x510px_sorteo
español
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german