728 x 90

Representació extraordinària del Cant de la Sibil-la a Teulada el 6 de febrer

Representació extraordinària del Cant de la Sibil-la a Teulada el 6 de febrer

Viu el tradicional cant medieval

El diumenge, 6 de febrer, tindrà lloc una representació extraordinària del Senyal del Judici. El Cant de la Sibil-la protagonitzada per Paula Vidal Benavent (Sibil-la) i els dos àngels, Aitana Moragues Dalmau i Álvaro Pérez Ferrando, tots ells alumnes del Conservatori de Música «Mestre Berenguer» de Teulada, seleccionats pels mestres Montse Tro i Rafa Soriano.

Després que el passat desembre aquest acte tan esperat es va suspendre per la situació sanitària, torna a Teulada, amb grans expectatives, el Senyal del Judici, el Cant de la Sibil·la, un esdeveniment coral en un format únic, que es representarà  als carrers del centre històric de Teulada i a l’església de Santa Caterina, sota la direcció artística de Rafa Soriano.

Sibil-la

Tres joves que El Mirall de la Marina ha volgut conèixer més a prop, així com els llocs on es representa aquest tradicional Cant Medieval que enguany tindrà lloc el 6 de febrer a partir de les 20.00h. Amb Paula, Aitana i Álvaro hem passejat per l’Església teuladina i per els carrers del casc històric i ens han transmet la seua il·lusió i alegria de representar enguany els tres principals personatges.

Però, com naix a Teulada aquest cant?

L´any 2011, amb motiu de la commemoració del 400 aniversari de la repoblació mallorquina de les terres de la Marina, es va introduir a Teulada, per primera vegada, la tradició medieval del Cant de la Sibil·la. Un cant que va ser abolit l’any 1568 en implantar-se el breviari que va eixir del Concili de Trento, en el qual no figurava la lectura del Sermo de symbolo, cosa que comportà l’exclusió del Cant de la Sibil·la de la celebració de les matines de Nadal.

Segons ens explica el tècnic de Cultura de l´Ajuntament de Teulada, Jaume Buigues, a l’església de Santa Caterina de Teulada, cada any, des de temps immemorials, la nit del 24 de desembre es celebra el naixement de Crist amb la tradicional Missa del Gall, un acte litúrgic que comença amb la recitació de l’ofici de Matines de Nadal i que de nou es veu incrementat amb el Cant de la Sibil·la.

Sibil-la

L’origen del Cant de la Sibil·la està connectat, abans de l’era cristiana, amb els oracles propis dels grecs, tan afeccionats a les prediccions sobre el futur. Els jueus que vivien en contacte amb la cultura hel·lenística van fer seu aquell costum i li van donar una clara significació religiosa: una crida als pobles pagans per tal de convertir-se abans del Judici Final sobre tots els pobles de la terra.

El Cant de la Sibil-la en l´ambient nadalenc es va fer popular a l´Edat Mitjana, i des de fa uns anys es celebra a Teulada amb molt bona acceptació, destaca Buigues, qui comenta que la versió que es canta a Teulada procedeix d´un breviari de 1533 de la Seu de València amb l´adaptació musical de Bartomeu Càrceres conservada al Cançoner de Gandia (S.XVI).

COLLA EL FALÇÓ

Sibil-la

Un gran esdeveniment que organitza any darrere any l´Associació de Dolçainers i Tabaleters de Teulada, Colla el Falçó i l’església teuladina i participa l’alumnat del Conservatori Professional de Música “Mestre Berenguer”, per a la selecció de les veus blanques del Ternari que representen la Sibil·la i els Àngels Custodis, del Cor de la Sibil·la de Teulada, del grup de metalls de l’Agrupació Musical Cultural de Teulada organitzat expressament per a aquest esdeveniment, i dels Dansaires de la Mort de Teulada que ballen la Dansa de la Mort.

A més de la complicitat de diverses institucions i empreses compromeses amb la cultura i el nostre patrimoni, i el suport de l’ajuntament de Teulada.

El cerimonial associat al Senyal del Judici i el Cant de la Sibil·la començarà a les 20.00 h. amb el toc de tempesta i la concentració a la plaça del Porxe dels personatges que participen en la cercavila de les aixames, la Sibil·la que enguany serà Paula i els àngels custodis (Aitana i Álvaro) , els dansaires de la mort i la Colla el Falçó.

Sibil-la

A les 20.15 h, segon toc de tempesta i eixida de les aixames i la resta de comitiva, que, en arribar a la plaça de l’Església, farà una parada i es ballarà la Dansa de la Mort, que té el seu origen en l`època medieval en 1346-1395.

Finalment, a partir de les 20.30, s’interpretarà, a l’interior de l’església de Santa Caterina, el Cant de la Sibil·la. L’organització prega puntualitat, l’entrada al concert és lliure i serà limitada a l’aforament de l’església. Una vegada començat el concert no es permet l’accés al temple.

Sibil-la

Des del punt de vista de la salut, la Colla el Falçó, amb l’objectiu de garantir la seguretat de totes les persones que participen en l’esdeveniment, tant de l’organització, com de la ciutadania que hi assisteix com a públic, prendrà totes les mesures de seguretat  per tal d’evitar possibles contagis pel Covid-19, donada la proximitat que existeix durant la representació, entre el públic, els músics, els cantors i el ternari de la Sibil·la.

Un gran esdeveniment que no et pots pedre, el 6 de febrer a Teulada!!!

Sibil-la

ALTRES NOTÍCIES: Antonio Ferrer “El cartero”, toda una vida dedicada al teatro calpino

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

CARTEL SEMANA SANTA CALP 2024 (1)
[png] I FIRA FEMINISTA A ONDARA (1)
510x510_(LOOP-INFINITO)
Cartell-8M-2024_page-0001
Diseño sin título (11)
español
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german