728 x 90

Una temporada de Por amb el Teatre Portitxolet de Moraira

Una temporada de Por amb el Teatre Portitxolet de Moraira

Aquest 5 de novembre amb una cercavila molt especial

Moraira celebra la primera nit de les ànimes a la valenciana amb l´estrena d´un gran esdeveniment cultural a càrrec del grup de Teatre Portitxolet de Moraira. Una nova aposta d’aquesta associació local per recuperar i difondre les tradicions i la cultura valenciana i presenta una programació al voltant de la vigília de Tots Sants centrada en l’imaginari valencià.

Segon comenta la presidenta d´aquesta associació, Miriam Pedrós, “serà molt potent. Enguany hem tirat mà de les nostres arrels i per això celebrem la Nit de les Ànimes”, que és com es coneix a la nostra terra la nit del 31 d’octubre, vigília de Tots Sants. Ara, és clar, tot és Halloween. Però no sempre va ser així.

Coincidint en el dia de la presentació de la nova temporada que enguany serà “Una temporada de Por!!…”, el diumenge, 5 de novembre, a les 17:30h les bumberotes de la Caseta de la Por eixiran pels carrers de la localitat a espantar a tots els presents, explica Pedrós, qui convida a totes aquelles persones interessades en participar disfressades de bumberotes.

BUMBEROTES

Les bumberotes són un tipus de fantasmes que tenen l’aparença de persones incorpòries i semitransparents cobertes totalment per grans llençols blancs que els tapen el cap i els braços. Normalment, es mantenen aparades en punts concrets, però quan es mouen per espantar algú, ho fan levitant per l’aire deixant un rastre que produeix calfreds en els éssers vius. La figura d’aquest monstre valencià va ser utilitzada en Moraira entre les acaballes de la pirateria mediterrània del segle XVIII i les primeres dècades del segle XX, quan comença l’estraperlisme, sobre un marc geogràfic d’allò més idoni per a dur-lo endavant: la Marina Alta.

Els contrabandistes per tal d’aplanar el camí en la introducció dels seus productes feien ús d’allò que anomenaven les bumberotes, qui amb gran eficiència els lliuraven de curiosos i especialment del braç de la llei, d’aquells qui s’encarregaven de la vigilància i persecució del contraban i els contrabandistes: les forcés militars de l’estat: els soldats de costa.
Aquest simulacre d’espectres s’apareixien de nit per diversos indrets del terme o en les proximitats de les poblacions, per tal d’evitar la circulació de persones i cridar l’atenció dels carrabiners.

Per regla general, quan es volia despistar els carrabiners, les bumberotes apareixien just a l’indret contrari d’aquell per on s’havia d’introduir el contraban, per exemple: si apareixien bumberotes pel camí de l’Andragó, el contraban entrava per la Cala (de Llebeig), i si el que es volia era que no circularen les persones per algun indret determinat, una vegada emmagatzemada la mercaderia en un amagatall secret, la bumberota s’apareixia en un punt estratègic del camí, per on s’havia de traginar el gènere i espantava els transeünts, un punt estratègic era la Casa de la Por, etc. un dels llocs on els estraperlistes tenien sempre garantida la fugida.

De vegades, les bumberotes s’acompanyaven d’un fanalet per donar-li un to de luminescència a la figura que pretenia provocar encara més esglai, segons han pogut arreplegar d´un text del tècnic de Cultura de l´Ajuntament de Teulada, Jaume Buigues, més l´informació del Teatre Portitxolet.

ESTRENA DE L´OBRA

A més a més a les 18:00h a l´Espai La Senieta “Orange Carpet i Photocall Terrorífic” i a les 18:30 h al saló d´actes Tina Bru estrena de l´obra “La Caseta de la Por” escrita per Daniel Ibanco, dirigida per Antonio Ivars “Mixeta” i amb grans actors i actrius en escena.

El Grup de Teatre El Portitxolet de Moraira donarà a conèixer la programació prevista per a l´any, com el “Dia de la Infància” amb l´estrena d´una obra teatral i moltes coses més.

Ja sabeu, el 5 de novembre, tots a Moraira a recolzar a aquest  gran grup de gent que sempre treballa per conservar i recuperar les nostres arrels.

ALTRES NOTÍCIES: Vuelve la III edición del Ugly Day en Moraira los días 18 y 19 de noviembre

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

cartell europarty
510x510px_El_Mirall (1)
IMG_5663
primavera-musical2024-VAL
433886666_734856632066945_8022249383353786061_n
Diseño sin título
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german