728 x 90

Més del 90% del personal fix del CREAMA són dones

Més del 90% del personal fix del CREAMA són dones

Les dades parlen per si soles i ací estan les protagonistes

Hui, 8 de març, Dia Internacional de la Dona, hem volgut quedar amb les treballadores del CREAMA (Consorci per a la Recuperació Econòmica i de l’Activitat de la Marina Alta) i, a manera de reportatge, fer-los un homenatge a elles i a totes les dones treballadores. Entre elles, ens trobem amb la seua gerent, Rosario Donderis, a qui li hem volgut fer algunes preguntes per conèixer millor l’importantíssim paper de cadascuna d’elles.

creama mujer

La dona té un paper essencial en el CREAMA tant en el laboral com en el nombre d’usuaris. No és així?

CREAMA compta amb un equip compost bàsicament per dones en tots els nivells i àrees de l’organització: atenció al públic, formació, inserció, empresa, gestió interna, desenvolupament comarcal i projectes comarcals. A més, els llocs directius, no sols el de la gerència estan ocupats majoritàriament per dones; així tenim un equip de direcció format per les coordinadores d’àrea compost per 4 dones i un home; els llocs d’habilitació nacional d’intervenció i tresoreria estan ocupats per dones.

Quant als usuaris/es que fan ús dels nostres serveis, hi ha un percentatge important de dones no sols sol·licitant serveis i informació relacionada amb la inserció laboral, cerca d’ocupació i formació, sinó també amb l’orientació i l’acompanyament per a la posada en marxa d’una empresa. En els últims anys estem constatant que cada vegada hi ha més dones amb una idea emprenedora i arriben a constituir la seua pròpia empresa.

creama mujer

Amb xifres a la mà, quin tant per cent representa la dona en el consorci?

El 92% del personal fix són dones (22 de 24) i pel que fa al personal temporal, al voltant del 77% són dones.

creama mujer

En la Junta General del consorci, màxim òrgan de decisió: 43,4% dones; en la Comissió Executiva: 45,4%; el 80% de les coordinacions d’àrea estan ocupades per dones; la gerència està ocupada per una dona; i el 66% dels llocs d’habilitats nacionals estan ocupats per dones (2 de 3).

creama mujer

A Espanya tan sols un 34% de dones són directives. Per què a la dona li costa tant arribar a llocs directius? Quins són els motius de no aconseguir més llocs de responsabilitat?

La direcció liderada per una dona té característiques diferents de la direcció exercida per un home (sota el meu punt de vista); les dones som més democràtiques busquem més la participació i la col·laboració de l’equip, considere que dirigim d’una altra manera amb menys competitivitat individualista i buscant més el treball en cooperació, un lideratge més social. Els motius per a no aconseguir més llocs de responsabilitat estan relacionats amb els obstacles per a accedir al mercat laboral per part de les dones: dificultat per a conciliar, dificultat per a ascendir, cal aquesta demostrant contínuament la vàlua …, encara estem en una societat en què els horaris i la manera de fer «negocis» es regeix pel patró tradicional, encara que a poc a poc va canviant i amb la incorporació en els últims anys de dones en llocs directius sí que es van veient canvis quant als horaris de les empreses, flexibilitat, etc.

Un clar exemple el CREAMA liderat per una dona i la seua successora també. Quina opinió li mereix?

Som dones que hem estat lluitant pels nostres drets i per ocupar un lloc professional d’acord amb els nostres coneixements, actituds i qualitats; no és una cosa opinable, sinó que és una qüestió que va lligada a les pròpies capacitats professionals i personals.

creama mujer

Com definiria a l’equip de dones que forma el Consorci?

L’equip de dones que conforma el consorci té unes característiques especials que comparteixen també els companys homes que formen part de l’equip: som persones compromeses amb el que fem, amb un alt grau de compromís amb CREAMA i amb la ciutadania de la Marina Alta, amb la seua cultura i els seus valors, som persones solidàries, generoses, amb una gran capacitat de treball i d’esforç, i amb un alt grau de professionalitat.

En el dia a dia, en l’àmbit laboral i directiu alguna anècdota viscuda per ser dona?

En concret no recorde cap anècdota, crec que he tingut bastant sort perquè la meua predecessora en el càrrec ja era dona i ací ja comptava amb un camí obert; encara que en alguna ocasió, molt poques, sí que m’ha assaltat la pregunta: això estaria passant de la mateixa manera si fora un home amb bigot? No puc afirmar que la situació s’estava produint així perquè jo soc dona o per les característiques i la personalitat de l’altra persona….. pot ser que es comporte d’aqueixa manera habitualment amb qualsevol persona.

creama mujer

La desigualtat, encara latent, es deu en gran manera a les idees estereotipades sobre els rols de gènere?

Al meu entendre, sí. Els rols de gènere estan encara molt marcats en la nostra societat, per exemple: el rol de les cures en la família està encara molt associat a la dona, en la majoria de casos, es dona per fet que aqueixa tasca ha de fer-la una dona, costa d’entendre que es compartisquen aquests comptes amb les nostres parelles…

Si estiguera en les seues mans, què canviaria per crear una societat més igualitària?

Començaria des de la base, educant en la igualtat i creant el major nombre d’oportunitats possibles perquè les dones puguem triar el lloc de treball que vulguem o crear la nostra empresa per a evitar aqueixos rols estereotipats i que homes i dones anàrem aliats per a aconseguir aqueixa societat més igualitària.

Se’ns ha fet tan curt el reportatge que t’emplacem per a una altra entrevista i així aprofundir amb tot aquell que ens aporteu des de CREAMA.

Moltes gràcies i feliç Dia de la Dona!!!

creama mujer

Raúl Martínez
ADMINISTRATOR
PROFILE

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

comercial
PORTADA (1) (1)_page-0001
unnamed
00096•cartell art al vent 2023
cartel bimau2024
510x510px_El_Mirall
Diseño sin título (2)
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german