728 x 90

La Sibil-la i els Àngels d´aquesta nova edició del Senyal del Judici

La Sibil-la i els Àngels d´aquesta nova edició del Senyal del Judici

A Teulada el dilluns, 23 de desembre, viu el tradicional cant medieval de la Sibil-la

Saray Padilla, Paula Vidal i Aitana Moragues són enguany la Sibi-la i els dos Àngels, les tres alumnes del Conservatori Professional de Música «Mestre Berenguer» de Teulada, seleccionades pels mestres Montse Tro i Rafa Soriano.

Sibil-la 19

Tres joves que El Mirall de la Marina ha volgut conéixer més a prop, així com els llocs on es representa aquest tradicional Cant Medieval que enguany tindrà lloc el dilluns, 23 de desembre, a partir de les 19.30h. Amb Saray, Paula i Aitana hem passejat pels carrers del centre històric i ens han transmet la seua il·lusió i alegria de representar enguany els tres principals personatges.

Sibil-la 19

Però, Com naix a Teulada aquest cant?

L´any 2011, amb motiu de la commemoració del 400 aniversari de la repoblació mallorquina de les terres de la Marina, es va introduir a Teulada, per primera vegada, la tradició medieval del Cant de la Sibil·la. Un cant que va ser abolit l’any 1568 en implantar-se el breviari que va eixir del Concili de Trento, en el qual no figurava la lectura del Sermo de symbolo, cosa que comportà l’exclusió del Cant de la Sibil·la de la celebració de les matines de Nadal.

Sibil-la 19

Segons ens explica el tècnic de Cultura de l´Ajuntament de Teulada, Jaume Buigues, a l’església de Santa Caterina de Teulada, cada any, des de temps immemorials, la nit del 24 de desembre es celebra el naixement de Crist amb la tradicional Missa del Gall, un acte litúrgic que comença amb la recitació de l’ofici de Matines de Nadal i que de nou es veu incrementat amb el Cant de la Sibil·la.

Sibil-la 19

L’origen del Cant de la Sibil·la està connectat, abans de l’era cristiana, amb els oracles propis dels grecs, tan afeccionats a les prediccions sobre el futur. Els jueus que vivien en contacte amb la cultura hel·lenística van fer seu aquell costum i li van donar una clara significació religiosa: una crida als pobles pagans per tal de convertir-se abans del Judici Final sobre tots els pobles de la terra.

Sibil-la 19

El Cant de la Sibil-la en l´ambient nadalenc es va fer popular a l´Edat Mitjana, i des de f set anys es celebra a Teulada amb molt bona acceptació, destaca Buigues, qui comenta que la versió que es canta a Teulada procedeix d´un breviari de 1533 de la Seu de València amb l´adaptació musical de Bartomeu Càrceres conservada al Cançoner de Gandia (S.XVI).

Sibil-la 19

Un gran esdeveniment que organitza any darrere any l´Associació de Dolçainers i Tabaleters de Teulada, Colla el Falçó i l’església teuladina i participen el Cor de Cambra Cant La Sibil-la, el Grup de Metalls de l´Agrupació Musical Cultural de Teulada, els Dansaires de la Mort Teulada, el Conservatori Professional de Música “Mestre Berenguer” de Teulada i Grup Tresalen. Tots sota la direcció del director artístic, Rafa Soriano.

Sibil-la 19

El cerimonial associat al Senyal del Judici i el Cant de la Sibil·la començarà a les 19.30 h. amb el toc de tempesta i la concentració a la plaça del Porxe dels personatges que participen en la cercavila de les aixames, la Sibil·la que enguany serà la xiqueta Saray Padilla i els àngels custodis (Paula i Aitana) , els dansaires de la mort i la Colla el Falçó.

Sibil-la 19

A les 19.40 h, segon toc de tempesta i eixida de les aixames i la resta de comitiva, que, en arribar a la plaça de l’Església, farà una parada i es ballarà la Dansa de la Mort, que té el seu origen en l`època medieval en 1346-1395. Aquesta dansa la ballarà els Dansaires de la Mort, simulant la coreografia que complementa el Contrafactum de Morella, al ritme de la melodia Ad mortem festinamus del Llibre Vermell de Montserrat que interpreta la Colla el Falçó.

Sibil-la 19

Finalment, a partir de les 20.00, s’interpretarà, a l’interior de l’església de Santa Caterina, el Cant de la Sibil·la. L’organització indica que els que desitgen assistir a la representació, i amb la finalitat d’evitar aglomeracions, hauran de sol·licitar la seua invitació, perquè els seients seran numerats. El repart d’invitacions començarà el dia 18 de 9 a 14 hores, 2 per persona, fins al divendres. El lloc per a recollir-la serà l’oficina del  CREAMA   en  Moraira   i  el Centre  Ecomuseogràfic  de  Teulada.

Sibil-la 19

Un gran esdeveniment que no et pots perdre, el dilluns 23 a Teulada

Sibil-la 19

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

510x510px_el_mirall_pdlm (1)
Diseño sin título (11)
español
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german