728 x 90

Josep Alemany, un gran pioner de fusionar la dolçaina al repertori jazzístic

Josep Alemany, un gran pioner de fusionar la dolçaina al repertori jazzístic

Dolç Tap Jazz acaba de guanyar el premi “Sois Cultura Musical” de la Diputació d´ Alacant i la Fundació ADDA

De tots es conegut que Josep Alemany és un gran defensor de la cultura popular, de les nostres arrels i, sobre tot, de pregonar als quatre vents l´instrument de la dolçaina. Un instrument que li ha portat molts guardons en la seua trajectòria musical i ha sigut un gran precursor de les escoles de dolçaina en la comarca.

A més a més ha sigut pioner amb la incorporació de la dolçaina al repertori jazzístic en el seu grup Dolç Tap Jazz, en un pas més per la normalització de la dolçaina com a instrument musical.

Josep Alemany

Josep va nàixer a Ondara a l´any 1975. Ben prompte va començar els estudis de clarinet en la Unió Musical d’Ondara i posteriorment en el Conservatori “Tenor Cortis” de Dénia. I va finalitzar els estudis de clarinet en el Conservatori Municipal “José Iturbi” de València. Allí és on va començar el seu interès per la dolçaina finalitzant els estudis també en aquesta especialitat.

També s´ha format en direcció de Banda, en arranjaments i en composició.

Ha posat en marxa escoles de dolçaina a Pedreguer, a Ondara, a Pego, a Dénia, i a la Vall d’Ebo. Ha fundat i dirigit les colles “Els Traginers” de Pedreguer (1996-2004 i 2017-2019), “L’escamot de la gresca” de Pedreguer, colla Infantil i Juvenil (2000), “La Clandestina” de Pego (1998-2002), “la Colla de dolçaines i tabals” d’Ondara (1996-2021) i “la Colla Roquerol” de Dénia (2004-2008).

Actualment, és mestre de l’Escola Municipal de Música “Javier Santacreu” de Benissa” i del Conservatori Municipal de Música de Pedreguer, mestre titulat de dolçaina. Ara es troba cursant el Grau Superior en direcció d’Orquestra i Banda i habitualment imparteix cursos de formació, organitzats i patrocinats per la FDVDT.

Josep Alemany

En primer lloc, enhorabona pel merescut premi de la I edició “Sois Cultura Musical” Premi Amando Blanquer a la innovació, originalitat i creativitat. Un guardó a tota una trajectòria. Com et sents?

 Molt content i plenament satisfet per aquest reconeixement en un àmbit de la música tan poc comercial com és la música popular i el jazz, per la qual nosaltres hem apostat sempre i hem aconseguit mantenir-nos durant tots aquests anys (vint). A més a més, sempre recolzats pel públic que ens ha vingut a escoltar i reconeguts pels professionals del sector de la música i la cultura.

Com valores aquests premis que posen la mirada en la nostra cultura musical?

Molt positivament, crec que son molt necessaris per tal de posar en valor el treball de tants bons professionals que treballen generosament per a conservar i mantindré les nostres tradicions.

Josep Alemany

Parla’ns de Dolç Tab Jazz. Un clar exemple d´eixa fusió de música popular i moderna

Dolç Tab Jazz naix en el “Festacarrer d’Ondara” l’any 2002, ha sigut pioner amb la incorporació de la dolçaina al repertori Jazzístic, en un pas més per la normalització de la dolçaina com a instrument musical. El músics que el formen són; Josep Alemany, dolçaina; Lolo García, saxos i flauta; Enrique Pedrón, teclat elèctric; Isaac Martín, guitarra elèctrica; Ricardo Osorno, baix elèctric i Mariano steimberg, bateria. Hem enregistrat tres CD’s: “Infusió 2004”, “Carrera de Galls 2008” i “Revisited 2018”.

Josep Alemany

Hem actuat en festivals tant importants com; el Festival internacional de jazz, de Getxo; el Festival internacional, d’Eivissa; el Festival de Jazz, de Gijón; el Café Espanya, de Valladolid; i el Festival internacional de jazz, de Màlaga; la Fira d’arrel tradicional, de Manresa; el Festival internacional de Música, al Castell de Dénia; la Fira de música al carrer, de Vila-seca; la Llotja de música urbana, de Vila-real; i també a les universitats de Castelló, Valencia i Alacant, i a l’ADDA d’Alacant, entre molts altres.

Josep Alemany

Com a mestre de dolçaina que intentes transmetre als teus alumnes?

El gust i interès per la música en general i en particular per la dolçaina, la música popular i les nostres tradicions més representatives.

Precursor d´escoles de dolçaina en tota la comarca. Un instrument molt nostre que deuria conviure més en les aules i en els conjunts musicals. Un treball apassionant, d´investigació i costós?

Un treball apassionant, que m’agrada moltíssim i que no trobe gens costós el fet de poder transmetre, cada dia, allò que estime tant: és un gran regal, en sent molt afortunat.

Josep Alemany

En la teua faceta de compositor son molts els premis que tens en la teua carrera. Quin ha sigut el que més satisfacció t´ha produït?

 La primera vegada que vaig presentar una peça i vaig quedar finalista en el 1er concurs de composició per a colla de dolçaines i percussió “Joan Antoni Martínez i Martínez” de Bocairent 2019. Ho recorde com algo molt satisfactori, no ho haguera pensat mai. Això en va animar a continuar i presentar-me a més concursos. En l’any 2021, en el 2n Concurs, vaig tornar a ser finalista.

Un dels més importants ha estat el 1r Premi en la categoria de música funcional per al carrer, al XIé concurs de composició “Poble de Muro” 2020. I tal vegada el més important va estar el premi rebut en el 1r concurs per a gran Colla “Joan Blasco”, organitzat per la Federació Valenciana de dolçainers/res i Tabaleters/res, i patrocinat per la Generalitat valenciana amb el suport de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport.

Josep Alemany

 Ets un músic multidisciplinari, professor, director, compositor. Com ho compagines tot?

 Doncs, cal ser molt constant i alçar-se molt matí (ja-ja), cosa que mai m’havia agradat i que ara, tal vegada per la edat (ja-ja), duc bastant millor. En eixes hores que tots dormenés on em puc concentrar i aprofitar millor el temps.

Josep Alemany

Treballant en algun nou projecte?

 Amb Dolç Tab Jazz estem treballant en el nou disc “Passacarrer” homenatge a la música més popular de les nostres Bandes de música, temes com; Paquito el Chocolatero, Campanera, Amparito Roca, Festa en Benidorm…, conformen aquest nou projecte.

També estic preparant l’examen per a l’obtenció del títol de diplomat en Direcció de banda i orquestra que atorga la “Royal School of Music” de Londres, examen que realitzaré a finals de maig d’enguany. Estic acabant una Marxa Cristiana per a Banda i Colla de dolçaines, que m’hanencarregat la filà cristiana dels Poblets “Cavallers de l’apocalipsi”, per a ser estrenada en concert per la Banda de Música dels Poblets el 31 de juliol, i en la desfilada del dia 5 d’agost als Poblets.

Josep Alemany

Com es veu en un futur Josep Alemany?

 Doncs mes o menys igual, escrivint música, impartint les meues classes de dolçaina, dirigint les meus colles: El Riberer de Benissa, Colla Safor i Xirimitab’s de Xàbia. Gaudir dels concerts de Dolç Tab Jazz i Ofèlia. I passar molt de temps amb la família, que és el que més m’agrada.

ENHORABONA I GRÀCIES PER AQUESTA CONVERSA JOSEP!!!!

Josep

ALTRES NOTÍCIES: L´Espai Jove d´Ondara presenta una completa programació per al mes d´abril

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

CARTEL SEMANA SANTA CALP 2024 (1)
[png] I FIRA FEMINISTA A ONDARA (1)
510x510_(LOOP-INFINITO)
Cartell-8M-2024_page-0001
Diseño sin título (11)
español
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german