728 x 90

El Poble Nou de Benitatxell i Mallorca units pels balls tradicionals

El Poble Nou de Benitatxell i Mallorca units pels balls tradicionals

I Intercanvi Folklòric el proper dissabte, 2 de setembre

El Grup de Danses Morro Falquí de El Poble Nou de Benitatxell i el Grup Puig de Bonany de Petra (Mallorca) protagonitzaran aquest dissabte, 2 de setembre, el I Intercanvi folklòric on les agrupacions oferiran mostres de ball de bot mallorquí i ball tradicional valencià.

La cita cultural al carrer La Pau del poble a les 20:00h, que ha organitzat amb gran il·lusió el Grup de Danses Morro Falquí amb la col·laboració de l’Ajuntament. L’agrupació local farà d’amfitriona a casa acollint al Grup Puig de Bonany de Petra (Mallorca).

intercanvi balls poble nou

Així ens ho expliquen el regidor de Cultura, Jorge Pascual, la professora de ball, Isabel Martí, la presidenta i secretaria del Grup de Danses Morro Falquí, Maria Carrió i Rosa García, respectivament i del grup jove, Maria Buigues.

El regidor de Cultura comenta que aquest intercanvi cultural i folklòric tindrà lloc durant tot el cap de setmana, ja que venen el divendres i des de l´ajuntament els hem organitzat una experiència amb moscatell, amb una visita a un bancal de raïm i degustació, al mateix temps que convida a tota la ciutadania i veïns de la comarca a vindre al poble el dissabte a gaudir dels balls.

Des del Grup de Danses Morro Falquí ens comenten que el grup pobler ja va estar a Petra a setembre del passat any i ara els tocarà als petrers i petreres conéixer El Poble Nou de Benitatxell. Per això han preparat un cap de setmana intens on combinaran gastronomia, turisme, cultura i taller de balls, on el grup pobler els ensenyarà un fandango i els de Petra el tradicional bolero de punts.

El I Intercanvi serà molt especial perquè encara que són molt mediterranis, ballen totalment diferent d´aquesta part del Mediterrani, la indumentària també i a més a més canten i ballen. Al final de l´actuació de cada grup hi haurà una barreja de balls amb els dos grups.

“La finalitat d´aquest intercanvi és la riquesa i tradició, aprendre els uns dels altres, i desitjant celebrar un altre molt prompte”, apunten des del Grup de Danses Morro Falquí.

GRUP DE PETRA

El Grup Puig de Bonany va néixer a Petra l’any 1980 de la mà d’un grup de persones que volien fomentar el ball i la cultura popular mallorquina. Durant els 43 anys d’història, el grup ha realitzat ballades populars i mostres de ball arreu de Mallorca, així com també diversos intercanvis amb poblacions com El Poble Nou de Benitatxell, Dénia, Xàbia, Pedreguer, Barcelona, Menorca, Múrcia, etc. També ha col·laborat amb programes de televisió com Trau Trenat, 971 Balears i Cinc dies.

Dins la seua trajectòria, també ha realitzat cinc enregistraments mostrant les peces musicals més tradicionals de Mallorca i d’altres de creació pròpia. Actualment el grup està format per 35 persones entre músics, balladores i balladors, i aproximadament 50 xiquets i xiquetes entre dos i dotze anys que formen l’Escola de Ball.

MORRO FALQUÍ

Pel que fa al grup de danses local Morro Falquí, inicia la seua trajectòria a l’any 2005 amb la proposta de l’Ajuntament d’incloure l’aprenentatge i la restauració de les danses tradicionals valencianes a l’Escola de Música i Dansa Municipal, comenta la presidenta.

A l’estiu de 2008, després de molts anys, els balladors i balladores del Poble Nou recuperen les danses al Carrer Major acompanyats per la música de tabalet i la dolçaina. És al desembre de 2009 quan es formalitza l’associació cultural Grup de danses Morro Falquí amb l’objectiu principal de reproduir les melodies i balls del Poble Nou, la manera de vestir a l’antiga, així com la continuïtat de tota l’herència rebuda de les generacions precedents per tal de cuidar i transmetre aquest llegat amb molta estima.

Des de l’any 2013, el Grup, integrat per una vintena de persones, balla danses rituals o processional en les festes patronals de Santa Maria Magdalena, fent-les extensives als escolars del Poble Nou, i en altres esdeveniments del calendari pobler, com el 9 d’Octubre o el Mitjafava Fest, entre d’altres. També ha organitzat diades comarcals de balladors, intercanvis amb altres grups i aplecs de danses infantils.

Però sens dubte, el projecte més personal i important que organitza l’agrupació és el festival cultural Falqui Folk, que des de 2017, cada any pel mes de juliol, recupera antigues tradicions del Poble Nou de Benitatxell amb concerts, mostres de danses, exposicions i participació del veïnat i visitants.

Apunteu a l´agenda, 2 de setembre, I Intercanvi folklòric a El Poble Nou de Benitatxell. Una cita amb els balls més tradicionals.

ALTRES NOTÍCIES: Noches de verano en Teulada con sabor a jazz

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

00096•cartell art al vent 2023
cartel bimau2024
510x510px_El_Mirall
Diseño sin título (8)
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german