728 x 90

Bengales de llum i fum al Castell de Moraira pels drets humans aquest 13 de gener

Bengales de llum i fum al Castell de Moraira pels drets humans aquest 13 de gener

La iniciativa “Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània. Un cant pels drets humans”

Aquest dissabte, 13 de gener, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, en col·laboració amb l’Associació Cultural Amics de Teulada, el Conservatori Professional de Música «Mestre Berenguer» de Teulada, l’Associació “Pren-li Foc a la Metxa” i l’Ajuntament de Teulada, participa en l’edició d’enguany de l’Encesa de Torres i Talaies de la Mediterrània pels Drets Humans, al Castell de Moraira.

La iniciativa «Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània. Un cant pels drets humans«, parteix del departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell Insular de Mallorca i és un projecte iniciat per l’IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX, amb la implicació del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i d’Amnistia Internacional, amb la finalitat d’unir els drets humans i el patrimoni.

«Un cant pels drets humans» que té lloc cada any entorn al primer cap de setmana de gener, i que enguany  es celebrarà al Castell de Moraira de la mà de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.

L’acció consisteix concretament en una encesa coordinada de pots de fum i bengales de llum des de torres i fortificacions costaneres i també des de municipis d’interior, que va precedida amb la lectura d’un manifest. Com a símbol de reivindicació de drets humans i protecció del patrimoni.

ACTE D´ENCESA

L’acte de l’encesa, a nivell general de la costa es desenvoluparà en dues accions, una pel matí, a les 13 hores, amb encesa de bengales de fum, i una l’altra, per la vesprada, a les 18:30 hores, amb encesa de bengales de llum. Participants: Castell de Moraira; Torre dels Molinets a Pedreguer i Sala Nova del Consell a Dénia.

PROGRAMA

Matí:

12.30 h. Accés al Castell de Moraira

12.45 h. Lectura del Manifest «Un cant pels drets humans»

13.00 h. Encesa de bengales de fum des del terrat del Castell

Vesprada:

18.00 h. Accés al Castell de Moraira

18.15 h. Lectura del Manifest. Enguany ha estat el responsable d’escriure el Manifest l’escriptor de ficció per a infants i joves Josep Vallverdú, activista cultural, en l’any de commemoració del seu centenari.

18.20 h Cant de “Viatge a Ítaca” per alumnat del Conservatori Professional de Música de Teulada i persones que s’hi sumen.

18.30 h. Encesa de Bengales de llum des del terrat del Castell

Si bé el motiu inicial d’aquest esdeveniment va ser la recreació històrica, i fer tornar, per un dia, les torres a la seva funció de comunicació visual, en comprovar l’estat de conservació crític de moltes de les torres, afegiren a la motivació inicial un crit d’alarma envers la conservació d’aquest valuós patrimoni.

Finalment, davant el drama humanitari de la migració per mar de tanta gent que ha de fugir del seu país, es va decidir fer un gir complet en la funció original dels senyals i imaginar que el foc i el fum de l’encesa de torres d’aquell dia era en realitat la de fars d’acollida que mostraven el camí a port segur. D’aquí que el lema de l’acció es va fixar com: “Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans”.

ALTRES NOTÍCIES: La XXI edición de Art al Vent de Gata se adelanta al mes de julio

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

510x510px_El_Mirall (2)
Teulada
510x510px_El_Mirall
Diseño sin título (8)
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german