728 x 90

Aitana Moragues Dalmau, la Sibil-la 2022

Aitana Moragues Dalmau, la Sibil-la 2022

Viu aquest tradicional cant medieval el 23 de desembre a Teulada

Aquest divendres, 23 de desembre, a Teulada tindrà lloc el Cant de la Sibil-la protagonitzat per Aitana Moragues Dalmau (Sibil-la) i els dos àngels, Álvaro Pérez Ferrando i Marta Muñoz García, tots ells alumnes del Conservatori de Música «Mestre Berenguer» de Teulada, seleccionats pels mestres Montse Tro i Rafa Soriano.

aitana sibil-la

Tres joves que El Mirall de la Marina ha volgut conèixer més a prop, així com els llocs on es representa aquest tradicional Cant Medieval que enguany tindrà lloc aquest divendres a partir de les 20.00h. Amb Aitana, Álvaro i Marta hem passejat per l’Església teuladina i per els carrers del casc històric i ens han transmet la seua il·lusió i alegria de representar enguany els tres principals personatges.

Però, com naix a Teulada aquest cant?

L´any 2011, amb motiu de la commemoració del 400 aniversari de la repoblació mallorquina de les terres de la Marina, es va introduir a Teulada, per primera vegada, la tradició medieval del Cant de la Sibil·la. Un cant que va ser abolit l’any 1568 en implantar-se el breviari que va eixir del Concili de Trento, en el qual no figurava la lectura del Sermo de symbolo, cosa que comportà l’exclusió del Cant de la Sibil·la de la celebració de les matines de Nadal.

Segons ens explica el tècnic de Cultura de l´Ajuntament de Teulada, Jaume Buigues, a l’església de Santa Caterina de Teulada, cada any, des de temps immemorials, la nit del 24 de desembre es celebra el naixement de Crist amb la tradicional Missa del Gall, un acte litúrgic que comença amb la recitació de l’ofici de Matines de Nadal i que de nou es veu incrementat amb el Cant de la Sibil·la.

L’origen del Cant de la Sibil·la està connectat, abans de l’era cristiana, amb els oracles propis dels grecs, tan afeccionats a les prediccions sobre el futur. Els jueus que vivien en contacte amb la cultura hel·lenística van fer seu aquell costum i li van donar una clara significació religiosa: una crida als pobles pagans per tal de convertir-se abans del Judici Final sobre tots els pobles de la terra.

aitana sibil-la

El Cant de la Sibil-la en l´ambient nadalenc es va fer popular a l´Edat Mitjana, i des de fa uns anys es celebra a Teulada amb molt bona acceptació, destaca Buigues, qui comenta que la versió que es canta a Teulada procedeix d´un breviari de 1533 de la Seu de València amb l´adaptació musical de Bartomeu Càrceres conservada al Cançoner de Gandia (S.XVI).

COLLA EL FALÇÓ

Un gran esdeveniment que organitza any darrere any l´Associació de Dolçainers i Tabaleters de Teulada, Colla el Falçó i l’església teuladina i participa l’alumnat del Conservatori Professional de Música “Mestre Berenguer”, per a la selecció de les veus blanques del Ternari que representen la Sibil·la i els Àngels Custodis, del Cor de la Sibil·la de Teulada, del grup de metalls de l’Agrupació Musical Cultural de Teulada organitzat expressament per a aquest esdeveniment, i dels Dansaires de la Mort de Teulada que ballen la Dansa de la Mort.

aitana sibil-la

Tots ells i elles dirigits per Rafa Soriano, enguany s´incorpora un grup de tarotes i percussió a càrrec de Montse Tro i Laura Oller i en la percussió, Paula Cuello. A més de la complicitat de diverses institucions i empreses compromeses amb la cultura i el nostre patrimoni, i el suport de l’ajuntament de Teulada.

El cerimonial associat al Senyal del Judici i el Cant de la Sibil·la començarà a les 20.00 h. amb el toc de tempesta i la concentració a la plaça del Porxe dels personatges que participen en la cercavila de les aixames, la Sibil·la que enguany serà Aitana i els àngels custodis (Álvaro i Marta) , els dansaires de la mort i la Colla el Falçó.

aitana sibil-la

A les 20.15 h, segon toc de tempesta i eixida de les aixames i la resta de comitiva, que, en arribar a la plaça de l’Església, farà una parada i es ballarà la Dansa de la Mort, que té el seu origen en l`època medieval en 1346-1395.

Finalment, a partir de les 20.30, s’interpretarà, a l’interior de l’església de Santa Caterina, el Cant de la Sibil·la. L’organització prega puntualitat, l’entrada al concert és lliure i serà limitada a l’aforament de l’església. Una vegada començat el concert no es permet l’accés al temple.

Un gran esdeveniment que no et pots pedre, el 23 de desembre a Teulada!!!

aitana sibil-la

ALTRES NOTÍCIES: Los deseos de 24 vecinos y vecinas de Teulada Moraira protagonizan la II edición del «Calendario de Adviento»

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

00096•cartell art al vent 2023
cartel bimau2024
510x510px_El_Mirall
Diseño sin título (8)
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german