728 x 90

Reviu a Teulada el tradicional Cant medieval de la Sibil·la

Reviu a Teulada el tradicional Cant medieval de la Sibil·la

Aquest dissabte, 23 de desembre, a partir de les 22.00 hores

L´any 2011, amb motiu de la conmemoració del 400 aniversari de la repoblació mallorquina de les terres de la Marina, es va introduir a Teulada, per primera vegada, la tradició medieval del Cant de la Sibil·la. Un cant que va ser abolit l’any 1568 en implantar-se el breviari que va eixir del Concili de Trento, en el qual no figurava la lectura del Sermo de symbolo, cosa que comportà l’exclusió del Cant de la Sibil·la de la celebració de les matines de Nadal.

Sibil·la

Segons ens explica el técnic de Cultura de l´Ajuntament de Teulada, Jaume Buigues, a l’església de Santa Caterina de Teulada, cada any, des de temps immemorials, la nit del 24 de desembre es celebra el naixement de Crist amb la tradicional Missa del Gall, un acte litúrgic que comença amb la recitació de l’ofici de Matines de Nadal i que de nou es veu incrementat amb el Cant de la Sibil·la, que un any més celebrem el 23 de desembre al vespre.

L’origen del Cant de la Sibil·la està connectat, abans de l’era cristiana, amb els oracles propis dels grecs, tan afeccionats a les prediccions sobre el futur. Els jueus que vivien en contacte amb la cultura hel·lenística van fer seu aquell costum i li van donar una clara significació religiosa: una crida als pobles pagans per tal de convertir-se abans del Judici Final sobre tots els pobles de la terra.

El Cant de la Sibil-la en l´ambient nadalenc es va fer popular a l´Edat Mitjana, i des de fa set anys es celebra a Teulada amb molt bona aceptació, destaca Buigues, qui comenta que la versió que es canta a Teulada procedeix d´un breviari de 1533 de la Seu de València amb l´adaptació musical de Bartomeu Càrceres conservada al Cançoner de Gandia (S.XVI).

Un gran esdeviniment que organiza any darrere any l´Associació de Dolçainers i Tabaleters de Teulada, Colla el Falçó i l´esglèsia teuladina i participen el Cor de Cambra Cant La Sibil-la, el Grup de Metalls de l´Agrupació Musical Cultural de Teulada, el Grup de Danses Font Santa Teulada, el Conservatori Professional de Música “Mestre Berenguer” de Teulada i Grup Tresalen. Tots sota la direcció del director artístic, Rafa Soriano, i la veu en off será a càrrec de Toni Tent.

El cerimonial associat al Senyal del Judici i el Cant de la Sibil·la començarà a les 22.00 h. amb el toc de tempesta i la concentració a la plaça del Porxe dels personatges que participen en la cercavila de les aixames, la Sibil·la que enguany será la xiqueta María José Urbano , els àngels custodis (Martí Bertomeu i Saray Padilla) , els dansaires de la mort i la Colla el Falçó.

Sibil·la

A les 22.15 h, segon toc de tempesta i eixida de les aixames i la resta de comitiva, que, en arribar a la plaça de l’Església, farà una parada i es ballarà la Dansa de la Mort, que té el seu origen en l`època medieval en 1346-1395. Aquesta dansa la ballarà el Grup de Danses Font Santa, simulant la coreografia que complementa el Contrafactum de Morella, al ritme de la melodía Ad mortem festinamus del Llibre Vermell de Montserrat que interpreta la Colla el Falçó.

Finalment, a partir de les 22.30, s’interpretarà, a l’interior de l’església de Santa Caterina, el Cant de la Sibil·la. L’organització prega puntualitat, l’entrada al concert és lliure i serà limitada a l’aforament de l’església. Una vegada començat el concert no es permet l’accés al temple.

Ja saps, aquest dissabte tens una gran cita a Teulada.

Torna a viure el Cant de la Sibil·la.

 

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

cartell europarty
510x510px_El_Mirall (1)
primavera-musical2024-VAL
Diseño sin título
bodega-xalo
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARCÍA-2
german