728 x 90

Reviu a Teulada el tradicional Cant medieval de la Sibil路la

Reviu a Teulada el tradicional Cant medieval de la Sibil路la

Aquest dissabte, 23 de desembre, a partir de les 22.00 hores

L麓any 2011, amb motiu de la conmemoraci贸 del 400 aniversari de la repoblaci贸 mallorquina de les terres de la Marina, es va introduir a Teulada, per primera vegada, la tradici贸 medieval del Cant de la Sibil路la. Un cant que va ser abolit l鈥檃ny 1568 en implantar-se el breviari que va eixir del Concili de Trento, en el qual no figurava la lectura del Sermo de symbolo, cosa que comport脿 l’exclusi贸 del Cant de la Sibil路la de la celebraci贸 de les matines de Nadal.

Sibil路la

Segons ens explica el t茅cnic de Cultura de l麓Ajuntament de Teulada, Jaume Buigues, a l’esgl茅sia de Santa Caterina de Teulada, cada any, des de temps immemorials, la nit del 24 de desembre es celebra el naixement de Crist amb la tradicional Missa del Gall, un acte lit煤rgic que comen莽a amb la recitaci贸 de l’ofici de Matines de Nadal i que de nou es veu incrementat amb el Cant de la Sibil路la, que un any m茅s celebrem el 23 de desembre al vespre.

L鈥檕rigen del Cant de la Sibil路la est脿 connectat, abans de l’era cristiana, amb els oracles propis dels grecs, tan afeccionats a les prediccions sobre el futur. Els jueus que vivien en contacte amb la cultura hel路len铆stica van fer seu aquell costum i li van donar una clara significaci贸 religiosa: una crida als pobles pagans per tal de convertir-se abans del Judici Final sobre tots els pobles de la terra.

El Cant de la Sibil-la en l麓ambient nadalenc es va fer popular a l麓Edat Mitjana, i des de fa set anys es celebra a Teulada amb molt bona aceptaci贸, destaca Buigues, qui comenta que la versi贸 que es canta a Teulada procedeix d麓un breviari de 1533 de la Seu de Val猫ncia amb l麓adaptaci贸 musical de Bartomeu C脿rceres conservada al Can莽oner de Gandia (S.XVI).

Un gran esdeviniment que organiza any darrere any l麓Associaci贸 de Dol莽ainers i Tabaleters de Teulada, Colla el Fal莽贸 i l麓esgl猫sia teuladina i participen el Cor de Cambra Cant La Sibil-la, el Grup de Metalls de l麓Agrupaci贸 Musical Cultural de Teulada, el Grup de Danses Font Santa Teulada, el Conservatori Professional de M煤sica 鈥淢estre Berenguer鈥 de Teulada i Grup Tresalen. Tots sota la direcci贸 del director art铆stic, Rafa Soriano, i la veu en off ser谩 a c脿rrec de Toni Tent.

El cerimonial associat al Senyal del Judici i el Cant de la Sibil路la comen莽ar脿 a les 22.00 h. amb el toc de tempesta i la concentraci贸 a la pla莽a del Porxe dels personatges que participen en la cercavila de les aixames, la Sibil路la que enguany ser谩 la xiqueta Mar铆a Jos茅 Urbano , els 脿ngels custodis (Mart铆 Bertomeu i Saray Padilla) , els dansaires de la mort i la Colla el Fal莽贸.

Sibil路la

A les 22.15 h, segon toc de tempesta i eixida de les aixames i la resta de comitiva, que, en arribar a la pla莽a de l鈥橢sgl茅sia, far脿 una parada i es ballar脿 la Dansa de la Mort, que t茅 el seu origen en l`猫poca medieval en 1346-1395. Aquesta dansa la ballar脿 el Grup de Danses Font Santa, simulant la coreografia que complementa el Contrafactum de Morella, al ritme de la melod铆a Ad mortem festinamus del Llibre Vermell de Montserrat que interpreta la Colla el Fal莽贸.

Finalment, a partir de les 22.30, s鈥檌nterpretar脿, a l鈥檌nterior de l鈥檈sgl茅sia de Santa Caterina, el Cant de la Sibil路la. L’organitzaci贸 prega puntualitat, l鈥檈ntrada al concert 茅s lliure i ser脿 limitada a l鈥檃forament de l鈥檈sgl茅sia. Una vegada comen莽at el concert no es permet l鈥檃cc茅s al temple.

Ja saps, aquest dissabte tens una gran cita a Teulada.

Torna a viure el Cant de la Sibil路la.

 

Otras publicaciones

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

W&W
plan impulsa
Dia del comerc抬
el-mirall-gastrofan-510x510px
ondara
suma
mima't
ondara
portal-de-la-marina
BIMAU
ESTE VERANO TE TOCAMOS
bodega-xalo
banner-martinez
jesus-garcia-podoleg
ENRIQUE IVARS GARC脥A-2
LA-NANA_audiovisuals_logotipo
german