Intercanvi musical amb l’Association Culturelle Ibn Badja on va presentar un programa variat que, sota el títol de Música valenciana de festa
El passat cap de setmana, gràcies a la munificència de la Fundació Baleària, va tindre lloc a Mostaganem (Algèria), la segona part de l’Intercanvi musical entre l’Associació dolçainers i tabaleters de Teulada i l’Association Culturelle Ibn Badja de música andalusí.
اختتام الطبعة الأولى للربيع الأكاديمي لشباب الموسيقى الأندلسية لجمعية ابن باجة بمستغانم أفريل 2018
Gepostet von Zoom Ain Tedeles am Montag, 30. April 2018
El dijous 26 d’abril un grup de membres de la Colla el Falçó van viatjar des de València, amb el vaixell “Regina Bàltica” de la naviliera Baleària, a la ciutat algerina de Mostaganem, en companyia del gerent de la Fundació Baleària, en Ricard Pérez, per tal de participar, el divendres 27 d’abril, en companyia de la Grand orchestre andalous de Mostaganem, integrada per més de 60 músics, en el concert homenatge al fundador de l’escola de música aràbiga-andalusí d’aquella ciutat, el músic Hadj Moulay Benkrizi.
Actuació de La Colla el Falçó de Teulada
La colla el Falçó va presentar un programa variat que, sota el títol de Música valenciana de festa, presentava una mostra de la música que habitualment sona dins l’ambient festiu en qualsevol poble valencià en què actua una colla dolçainera. El director de la Colla el Falçó, en Rafael Soriano, va preparar una selecció que incloïa cercaviles, marxes medievals i festeres (de moros i cristians), i també una tria de danses (planes i de la Marina), balls i jotes populars a Teulada, que van estar ballades per persones de la Colla el Falçó vestides a l’antiga amb la indumentària tradicional valenciana. Les melodies valencianes es van guanyar de seguida el públic, que aplaudia efusivament. El concert va concloure amb la interpretació de la Muixeranga, com a màxima representació de la música ritual valenciana, la qual, amb les danses i torres humanes que la complementen, li ha valgut el reconeixement de la UNESCO com a patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Com a complement a l’activitat musical s’han desenvolupat diverses activitats culturals i visites que han estat programades per l’Association Culturelle Ibn Badja, d’entre les qual s’ha de destacar la visita a la “Fundation Djanatu Al Arif”, per a aquesta entitat el desenvolupament sostenible i el medi ambient és un compromís concret i responsable que tenen amb el territori i amb les generacions futures. En aquest centre, a més de formar joves com a tècnics forestals, es produeixen plantes, especialment argània, per a la reforestació de zones forestals degradades. Així mateix, es va visitar, al nucli històric de Mostaganem, el centre religiós de cultura sufí Zawyia al Alaouia, un espai on es posa en valor els ensenyaments d’Ahmad Ibn Mustafa Al Alawi (1869-1934) mestre fundador d’un dels moviments Sufí més importants del segle XX, el Darqawiyya Alawiyya.
També es va programar la visita a Sidi Lakhdar, una població que deu el seu nom al xeic Sidi Lakhdar Ben Khlouf, un poeta de la regió de Dahra, que va participar al segle XVI en alguns enfrontaments bèl·lics entre els musulmans i les forces de la monarquia hispànica. Aquest poble es troba emplaçat a 60 km de Mostaganem, on es va visitar el marabú del poeta Sidi Lakhdar, de qui la gent de Maghreb canta els seus poemes. De retorn de Sidi Lakhdar, es va visitar el lloc cristià de “Santa Maria”, i la zona litoral de Mostaganem fins al barri de la Salamandre amb el seu passeig marítim atapeït de gent.
Un intercanvi musical que ha fructificat en l’enriquiment cultural de les persones d’ambdues associacions que hi han participat en tot el seguit d’activitats que compleixen amb els objectius de caràcter social, cultural i mediambiental de la Fundació Baleària, i que han estat organitzats entre dos territoris de la conca mediterrània on opera la naviliera Baleària.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *